Schuurpapier

Schuurpapier bestaat in vele soorten en fijnheden. De keuze voor het juiste schuurpapier is van essentieel belang voor uw verdere schilderwerk. Te grof schuren laat diepe krassen achter welke ook in het uiteindelijke resultaat zichtbaar blijven.

Bij RIGO adviseren wij graag over het juiste gebruik van schuurpapier en schuurmachines.

 

Wanneer moet u schuren?

Schuren van bestaand schilderwerk is voornamelijk bedoeld om het oppervlak op te ruwen, waardoor er een betere hechtlaag ontstaat voor de volgende laag. Wanneer u bestaand lakwerk wilt opknappen moet u dit eerst ontvetten met een daartoe geschikt reinigingsmiddel en vervolgens ligt schuren met fijn schuurpapier korrel 180-240. Intacte verflagen hoeft u dus niet te verwijderen, en zelfs niet grof te schuren. Schoonmaken en opruwen is over het algemeen voldoende voorbereiding voor een nieuwe laag. Laat u voor uw specifieke klus door ons adviseren over het juiste gebruik van schuurpapier.

 

Wat is schuurpapier?

Schuurpapier bestaat uit scherpe, hoekige deeltjes van zand of glas die verliimd zijn op een ondergrond van papier of linnen. De gebruikte lijm kan waterbestendig zijn waardoor het schuurpapier geschikt is voor nat schuren. Hoe fijner de korrel, hoe groter de korrelmaat. Dus schuurpapier met korrel 40 is zeer grof, en schuurpapier met korrel 1200 is uiterst fijn. Voor normaal schilderwerk zult u het meest gebruik maken van korrelmaat 180 tot 240 of 360.

Het schuurpapier maakt door de scherpe deeltjes krasjes in de ondergrond. Hierdoor kunt u indien gewenst een verflaag grootendeels verwijderen (grof schuurpapier nodig), maar pas op dat u geen krassen maakt in het hout. Te diepe krassen zullen immers altijd zichtbaar blijven in de eindlaag van uw schilderwerk. Het is beter om iets fijner te schuren, waardoor u de ondergrond niet beschadigt. Zoals gezegd hoeft u bij intacte verflagen vaak alleen op te ruwen. Eerst ontvetten is een must, anders loopt uw schuurpapier snel "vol" en wordt zodoende snel onbruikbaar.

Voor schuurmachines verkopen wij schuurpapier van Festool, 3M en ...

Wij adviseren u vanzelfsprekend over het juiste gebruik en keuze van schuurpapier. Kom langs aan de iJmudierstraatweg 6-9 of bel 0255-515 153 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.